Geschreven door Doreen VerkuylenHR Advisor

Breda, 14 augustus 2024
Elke avond geniet ik ervan om thuis te komen, de tv aan te zetten en me onder te dompelen in sport en bijbehorende talkshows. De prestaties en interviews zijn vaak indrukwekkend en verrassend. Deze zomer hebben we kunnen genieten van het EK voetbal, de Tour de France, en de Olympische Spelen, en als sportliefhebber klopte mijn hart sneller met elk moment. Het mooiste moment moet nog komen met de Tour de Femmes, die start vanuit ons eigen Nederland in Rotterdam. En of het nu gaat om 3x3 basketbal of de verbluffende prestaties van onze "Femke" in de atletiek, sport laat keer op keer zien hoe krachtig teamwork kan zijn.

Sport is een geweldige manier om fit en gezond te blijven, maar het biedt ook waardevolle lessen over teamwork en samenwerking. Bij LAB Services zien we samenwerking dan ook als topsport. Net als in de sport is het cruciaal dat de juiste persoon met het juiste talent op het juiste moment zijn of haar bijdrage levert voor een maximale prestatie. Onze klanten verwachten een “gouden” performance en service, en dat kan alleen als we het uiterste uit onszelf halen. Samen creëren we een cultuur die goud waard is, een cultuur die ook terugkomt in onze kernwaarden en HR-strategie.

Hierbij draait alles om teamwork. Elke collega heeft een eigen rol en verantwoordelijkheid, maar samen werken we aan een gemeenschappelijk doel. Door samen te werken en elkaars talenten te benutten, kunnen we als team veel meer bereiken dan een individu ooit zou kunnen. Denk aan Femke Bol, die tijdens de Olympische Spelen dankzij haar teamgenoten in de perfecte positie kwam om de race te winnen. Zonder hun steun had ze die prestatie nooit kunnen leveren.

Flexibiliteit is een andere essentiële eigenschap die we delen met sportteams. In de sport kunnen situaties snel veranderen, zoals we zagen toen wielrenster Marianne Vos haar rol moest aanpassen na een valpartij. Ze toonde haar kampioensmentaliteit door in de sprint af te maken wat haar team had voorbereid. Bij LAB Services is het vermogen om ons snel aan te passen aan veranderende omstandigheden ook van groot belang. We dienen snel en effectief reageren op nieuwe uitdagingen om succesvol te blijven. Zoals de Nederlandse Chef de mission Pieter van den Hoogenband zei: "Accept, adapt, and move on."

Effectieve communicatie is dan ook cruciaal voor succes. Onze medewerkers moeten snel en duidelijk met elkaar kunnen communiceren om goede beslissingen te nemen en acties te coördineren. Een open communicatiestijl helpt ons om elkaar te begrijpen en samen tot de beste resultaten te komen.

Daarnaast kan een positieve houding in de sport het verschil maken tussen vierde worden of op het podium staan. Binnen LAB Services streven we ernaar om een positieve, motiverende en inspirerende omgeving te creëren. Door een cultuur van positiviteit en motivatie te stimuleren, kunnen we onze collega's inspireren om te groeien, te ontwikkelen en hun verborgen talenten te ontdekken en te benutten. Onze leidinggevenden spelen hierin een cruciale rol.

Tot slot zijn discipline en doorzettingsvermogen noodzakelijk om in de sport succesvol te zijn. Sporters trainen en zullen zichzelf pushen om beter te worden. Bij LAB Services is dezelfde discipline en volharding vereist om onze doelen te bereiken. We dienen consistent en doelgericht werken om continuïteit en kwaliteit te garanderen voor onze klanten.

Sport biedt ons dus een schat aan waardevolle lessen die we bij LAB Services kunnen toepassen om onze medewerkers te laten groeien en hun vaardigheden te verbeteren. Door de nadruk te leggen op teamwork, communicatie, flexibiliteit, discipline, doorzettingsvermogen, positiviteit en motivatie, leggen we een sterke basis voor succes en groei. Samen werken we aan een cultuur die net zo inspirerend is als de sportwereld, en streven we naar de "gouden" prestaties die onze klanten verwachten.