Geschreven door Hadewych den RidderSupply Chain Lead

Breda, 16 mei 2024
Inkopen gaat niet alleen over het verkrijgen van kortingen; het draait om het opbouwen van relaties, zowel binnen als buiten de organisatie. Als technisch inkoper draait het om het creëren van waarde voor het bedrijf. Door te investeren in relaties en het vertrouwen van fabrikanten te verdienen, ontstaan waardevolle samenwerkingsverbanden.

Bij LAB Services draait het om het toevoegen van waarde aan klanten, niet alleen door expertise en vaardigheden, maar ook door creativiteit. Samenwerking staat centraal bij het tot stand brengen van de meest succesvolle projecten. Mijn rol gaat dan ook verder dan louter het plaatsen van orders; het gaat om het faciliteren van deze samenwerkingsprojecten.

Inkoop probeert te allen tijde de brug te slaan tussen verkoop en de supply chain. Hebben we alle benodigde elementen op tijd binnen, wat als een ontwerp bestaat uit artikelen met een langere levertijd dan voorzien, etc?

Inkoop fungeert als de verbindende schakel tussen verkoop en de supply chain, waarbij er constant wordt gewerkt aan het waarborgen van continuïteit. Dit houdt onder meer in dat we alternatieven onderzoeken voor elk artikel, zodat we niet afhankelijk zijn van slechts één leverancier. ‘Één is geen’ is hier het credo. Samen met onze engineers kijk ik daarom altijd naar alternatieven op basis van levertijd, beschikbaarheid, prijs, fit en functie.

Daarnaast speelt inkoop een cruciale rol in projectplanning, waarbij we de leveringsplanning nauwlettend volgen, we bekijken welke artikelen nog gefabriceerd of ontworpen moeten worden, zoeken hier vervolgens de juiste partij bij en zorgen ervoor dat LAB Services de op maat gemaakte oplossingen kan leveren waar het om bekend staat.

Het vinden van de juiste leverancier die voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van LAB Services kan een uitdaging zijn, maar dit is waar de kunst van inkoop om de hoek komt kijken. Het draait om het realiseren van doelen binnen de gestelde tijd en budget, terwijl er tegelijkertijd wordt gebouwd aan langdurige vertrouwensrelaties met leveranciers die bereid zijn om mee te denken en hun expertise in te zetten om onze producten te verbeteren.

Elk inkoopproces is uniek, vooral in een voortdurend evoluerend ontwerpproces waarbij optimalisatie naar het hoogst haalbare wordt nagestreefd. Dit betekent dat inkoop geen standaardbenadering hanteert, maar continu moet aanpassen en onderhandelen om de beste oplossingen te vinden.

De samenwerking tussen fabrikant en klant wordt steeds belangrijker, vooral in een tijd waarin technologische oplossingen overvloedig zijn. Het integreren van alle elementen tot een volwaardig geautomatiseerd platform vormt een uitdaging waar inkoop en de gehele organisatie gezamenlijk aan werken, en dit maakt inkoop tot een cruciale schakel die verder gaat dan alleen het plaatsen van bestellingen.